Mannesmann

PORTAALFREES:

Dit project ligt nu heel even stil, ik heb de randelectronica opgewaardeerd ter verbetering van de veilige bediening zoals een aan/uit knop; een E-Stop knop en daardoor eindafschakeling op "active low" omgeprogrammeerd. Alle eindschakelaars in serie gezet die eerst (by active high) parallel stonden.
Ook heb ik een override button aangebracht om met X,Y of Z uit een dode positie te kunnen komen.
Ook bleek het motorschakelrelais het begeven te hebben. DAMEN-CNC heeft per ommegaande een nieuwe gestuurd: dat is nog eens service!

SEINARMEN:


Huib Maaskant en ik hebben een projectje opgezet waarbij we NS armseinen gaan maken zowel voor zijn baan als de mijne. We gebruiken Philotrain etchings voor de seinarmen en bouwen zelf de rest 'from scratch'. Huib maakt de bouwtekening en gaat de ketting pulley proberen te laten "3D printen".  Als de kettingpulley in 3D niet realiseerbaar is, ga ik 'm draaien, althans dat is het plan. Ik hoop er tijd voor te hebben, ik heb te veel projecten.

Ik maak de paaltjes. Het is nogal een klus. De veilige feedrate bij 3000 rpm. is 0,01 mm. per seconde. Ik ben dus bijna 8,5 minuut per gat bezig. Er zijn 19 gaten te boren per paal. Dat zijn zo'n 160 minuten ofwel 2 uur. Dieper dan 3 mm. vergroot de kans op het breken van het boortje, dus ik boor 2,5 diep en draai de paal dan 180 graden om, zodat ik van de andere kant ook 2,5 mm. diep kan boren. Verder regelmatig kruipolie spuiten en geduld hebben.

Eerst het midden vinden...Uitklokken vergt veel tijd
5 mm. rondstaf messing. Nog een extra check via een alternatieve methode om exact het longitudinale midden te vinden.
Check, check and recheck: de paal moet absoluut parallel staan.
Boortje van 0,5 mm. voor de sporten op de WEBECO freestafel. Inspannen en boren van 5 mm. messing rondstaf is lastig en het kost een flink aantal boortjes. Wellicht is de snelheid (3000 rpm) niet hoog genoeg?
Afgstanden tot op een 100 ste nauwkeurig. Hier de buis voor het draaipunt van de arm.
Af en toe de boor even smeren.
Het paaltje is aan één kant ingespannen in de verdeelkop. Ik boor de gaten maar voor de helft in diepte., dan draai ik de as 180 graden en boor van de achterkant, dat verkleind de kans op breken.
Een geruststellend moment: het boortje van 0,5 mm. komt er ongeschonden uit aan de onderkant. Dat lukt niet altijd, vooral niet als je te gehaast werkt..
De paal wordt op de draaibank heel voorzichtig exact op dikte gedraaid.
De Mannesmann paal in messing exact 1 op 43,5 !
Ook het kapje op de top is gedraaid.
Poging tot een close-up: niet helemaal scherp, maar geeft een aardige indruk. Nu de buisjes en de sporten er in.
Ik kon het werkstuk nog niet helemaal 100% perfect uitlijnen en fixeren. Onder het boren verschoof het iets, waardoor 2 gaatjes iets afwijken, maar voor een eerste poging: redelijk.
Met een hogere snelheid (29000 rpm) gaat het boren beter. Het gaat iets sneller en de boortjes breken niet. Ik moest hiervoor mijn WABECO frees even ombouwen. Toevallig had ik een paar jaar geleden in Dortmund op INTERMODELLBAU Messe in de Westfalen Halle een speciale WABECO adapter "aufnamewinkel art. 11238" gekocht met de standaard gatmaat voor boormachines van 43 mm. en de KRESS 800 past er in. Die komt nu goed van pas.

Nieuwe reacties

29.03 | 10:44

eh sorry, je hebt gelijk, ik las het niet goed. Het is inmiddels gecorrigeerd.

29.03 | 09:18

Hoi Rolf, de dikte wordt door Jan bepaald, ik voer alleen het tekenwerk uit

18.03 | 09:22

Dag Jaap
Mooi om te zien dat er weer modelbouw vorderingen zijn te melden
Opm. balkons van 4mm lijken me wat dik waarschijnlijk moet dit 0.4mm zijn
Grt Rolf

28.02 | 16:11

Met Solid Edge 3D heb ik geen ervaring.
Mvg, Frank Jonkers