CNC vervolg

CAD-artwork: overwegingen.

Een tekening maken in CAD is een begin van de operatie.

Maar om te frezen, moet je denken vanuit de frees: je moet je letterlijk voorstellen hoe de frees gaat bewegen en waar die omhoog gaat.

Belangrijk punt van overweging is om te bepalen waar de X-Y 0-coördinaten zich bevinden.
Ik plaats ze vrijwel altijd links onder, wat overeenkomt met de 0-coördinaten van mijn werkstuk.

Probeer de freesbreedte zichtbaar te maken voor jezelf in de tekening.

Bedenk ook dat de laatste freesgang wat lipjes moet laten staan om het werkstuk niet te laten wegvliegen als het doorgefreesd wordt, dus controleer je artwork of er geen losse stukjes overblijven.

Een wegvliegend onderdeel zal gegarandeerd je freesje laten breken.

Aan het eind van een lijn of cirkel gaat de frees omhoog, dus maak zoveel mogelijk polylines.

Een tekenprogramma laat soms dubbele lijnen ontstaan boven op elkaar, die je niet ziet, controleer de tekening door een lijn te wissen en te kijken of er niet iets onder zit.

Als het object symmetrisch is, maak dan een correcte halve tekening en check die eerst, pas dan spiegelen en eventueel kopiëren. 

Sla je CAD file systematisch op, zodat je 'm makkelijk kunt terugvinden.

Maar de CAD-file wordt niet begrepen door de CNC machine, dus er moet een vertaalslag worden gemaakt.

Er zijn mooie luxe, peperdure softwarepakketten die geïntegreerd zijn, maar ik vindt het belangrijk om alle stappen te doorgronden en misschien koop ik in de toekomst een geïntegreerd pakket, maar voorlopig doe ik alles stap voor stap met de hand.

De volgende stap is CAM: de conversie van CAD naar G-code.

Concreet: je maakt een export uit CAD en importeert die in CAM via een dxf-file.

 

 

Je moet bij het maken van een freestekening je 'verplaatsen' in de frees. Een CAD tekening is nog geen freestekening.
CamBam vertaalt de CAD file naar G-code. Deze code moet echter wel nog grondig met de hand worden gecontroleerd.

CAMBAM: nc-code tweaken voordat je gaat frezen

Dezelfde tekening in G-code. Let op: CAMBAM genereert geen regelnummers. Verder: vooral Z en F waarden controleren!

Omdat de KRESS motor veel herrie maakt wil ik de CNC frees kunnen aanzetten en dan uit de hobbyruimte weggaan en ondertussen iets anders gaan doen.

Bijvoorbeeld het programma aanzetten en gaan slapen en de volgende ochtend er pas weer naar kijken.

Er is echter niets zo frustrerend als te moeten vaststellen dat er ergens iets is misgegaan of dat er een freesje is gebroken.

Betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van het proces is voor mij dus cruciaal.

Het is daarom niet alleen van belang dat je CAD-tekening goed ontworpen is, maar ook het CAM-programma en MACH3 en de hardware moeten feilloos werken.

Ik ben weer wat code aan het testen en ik merk toch steeds weer dat CAMBAM, wat de dxf-files converteert naar nc-files (G-code), bij het omzetten dingen doet die goed gecontroleerd moeten worden.

Dat komt waarschijnlijk vooral omdat ik het programma nog niet helemaal doorgrond en niet alle menuopties begrijp.

In het CAD programma kun je geen Feedrates en Plungerates (F-waarden) instellen, ook het type booraktie (G81 of G83 etc.) wordt niet ondersteund.

CamBam produceert G-code die door MACH3 gelezen kunnen worden, de extensie is "*.nc" .

Een bijzonder prettige zaak is dat G-code gewoon een platte tekstfile is en dus met een simpele editor kan worden bewerkt, ik gebruik bijvoorbeeld "kladblok", maar het kan ook in "Wordpad" of zelfs "Word".

Maar ik ben niet zo enthousiast over die microsoft producten en als ik wat meer functionaliteit wil, gebruik ik "Sublime text", dat in mijn beleving aanzienlijk beter geschikt is voor deze klus en stabieler werkt.

Omdat ik naar de juiste waarden aan het zoeken was zijn er relatief veel freesjes gebroken, wat frustrerend is, maar uiteindelijk vond ik de waarden die goed werken.

CamBam is een simpel programmatje en daar heb ik het ook voor gekozen, maar er zijn wel een paar aandachtspunten. 

De Z-hoogtes moeten grondig nagelopen worden, want die worden at random gegenereerd. ( bij mij op "Z-0.4") . Als je ze bij de conversie in CANBAM instelt, worden ze niet opgeslagen en elke keer opnieuw vult CAMBAM eigen waarden in.

De Feedrate F wordt op te hoge waarden gezet (F300 of F800) voor de kleine freesjes dus die moeten ook worden gecontroleerd.

Ook bij boren wordt automatisch G81 gekozen terwijl ik met G83 werk en ik moet dus alle parameters (R,Q,Z,F) aanpassen met de hand.

Tenslotte: het toolpath is nogal eh...creatief: het lijkt de volgorde te volgen waarin de lijnen zijn getekend, niet een efficiënte beweging van links naar rechts bijvoorbeeld.

Het programma begint ergens in het midden van de tekening en gaat na elk lijntje weer naar de veilige hoogte van Z3.0, je moet bij het tekenen dus van losse lijnen een polyline maken als het even kan en je realiseren dat de frees gewoon omhoog gaat aan het einde van elke lijn of cirkel, hetgeen de bewerking nodeloos langzaam maakt.

Dus voordat je gaat frezen moet je met een tekst-editor de Z-waarden en F-waarden controleren en zonodig corrigeren, gelukkig gaat dat snel met Find en Replace.

Ook moet je opletten dat de gegenereerde file extensie op "*.nc" staat, dat ging ook wel eens mis en ik kon niet goed achterhalen waar dat door kwam.

Het is ook slim om in de tekst aan te geven welke tool en welk materiaal en welke freesdiepte er wordt gebruikt, dus in mijn geval: (Frees 1mm gaat door 3mm messing met een diepte van 0,2mm).

Het voordeel hiervan is dat je grote controle hebt over wat er allemaal gebeurt met de frees en in welke volgorde.

Ook merk ik dat ik goed inzicht ontwikkel in de processen.

Het is ook aan te raden om in de G-code op te slaan hoelang het proces duurt: Dit kun je in MACH3 zien als je gefreesd hebt.

In CamBam kun je ook zelf objecten tekenen en CamBam kan veel meer dan waar ik het voor gebruik, maar ja: mijn tijd is beperkt.

Een ander punt van aandacht is dat CamBam geen regelnummers genereert, dat is best latsig bij het editen.

CamBam zet standaard waarden voor snedediepte, doeldiepte, IJlgang en Voedingssnelheid.

A) Standaard kiest CamBam voor "snedediepte" 2 parameters:

1) 'diepte incrementeel' en zet de waarde op 0,4 dit lijkt mij de freesdiepte per gang (is dus een Z-waarde).

2) 'Doel diepte' en zet die op -0,4  dit lijkt mij de einddiepte (is dus een Z-waarde).

Je kunt het wel editen, maar die waarden worden niet opgeslagen.

B) Ook vult CamBam "Voedingssnelheden" vast in met 2 parameters:

1) 'Voeding IJlgang' en zet die op 300.0, ik neem aan dat dat een vertaling is van 'plunge rate', dat betreft dan de Z-as.

2) 'Voedingssnelheid' en zet die op 800.0 ik neem aan dat dat een vertaling is van 'feed rate' en dat zou dan de X en Y as betreffen.

Dit zijn waarden waarbij de boortjes en freesjes onmiddelijk breken en om je hoofd vliegen.

Freesparameters

Ik heb van Kevin Damen een Excel tabel ontvangen om feedrates en spindlespeeds te berekenen.

De feedrates voor Me58 en HSS frees met koeling liggen aanzienlijk hoger dan waar ik experimenteel op uitkom, hun respectievelijke waarden voor roughing en finishing zijn:

* Voor freesje van 1mm: 

F573 bij 14331rpm en

F1019 bij 25478 rpm

* voor freesje van 0,5mm:

F1146 bij 28662 rpm en

F1200 bij 30.000 rpm

De freesdiepte per gang kan ik uit deze tabel niet uit opmaken, maar ik hou zelf aan 0,2mm bij een freesje van 1mm. De boel blijft dan heel bij mij.

Mijn feedrate ligt fors lager om freesjes te sparen.

Bij WISENT vind je bruikbare tips voor het CNC-frezen.

Als freesje gebruik ik de HP Tec 826, die is weliswaar razend duur, maar goedkopere Chinese frezen breken al als je er naar kijkt. Ik heb bij DamenCNC ook de 828 2n de 891 besteld.

Deze Duitse frezen kunnen uren aan een stuk door messing58 rezen zonder stuk te gaan of bot te worden op voorwaarde dat je de maximale feedrate en snijdiepte niet overschrijdt.

Ook werken ze goed met Aluminium en staal.

Deze tabel geeft flink hogere feedrates dan ik bij mij heb vastgesteld. Er wordt wel uitgegaan van 'coolant', hoewel dat niet verder wordt gedefiniëerd. Ik neem aan dat men vloeistofkoeling bedoelt.
CNC-frezen in messing 58 met freesje van 1 mm
Bij het maken van de CAD tekening moet je je voorstellen hoe de frees gaat lopen.
Na het frezen wordt er geboord met 0,5 mm
Boortje van 0,5 mm is heel gebleven.
Enige nabewerking is nog nodig, maar ik ben erg blij met de nauwkeurigheid van het freeswerk. De hornblockgeleiders exact op schaal 1:45
HSM wielen exact op schaal 1:45! Een eerste begin: even proberen of het ergens op lijkt, maar we zijn er nog lang niet. Het doel was om te kijken of ik de Z-as kon beïnvloeden voor de spaken. Ook hier brak een stukje los en de 1mm. frees knapte onmiddellijk. Les: zorg ervoor dat er niets los kan komen, dus lipjes maken of opstaande delen wegfrezen (pocketing).

Nieuwe reacties

29.03 | 10:44

eh sorry, je hebt gelijk, ik las het niet goed. Het is inmiddels gecorrigeerd.

29.03 | 09:18

Hoi Rolf, de dikte wordt door Jan bepaald, ik voer alleen het tekenwerk uit

18.03 | 09:22

Dag Jaap
Mooi om te zien dat er weer modelbouw vorderingen zijn te melden
Opm. balkons van 4mm lijken me wat dik waarschijnlijk moet dit 0.4mm zijn
Grt Rolf

28.02 | 16:11

Met Solid Edge 3D heb ik geen ervaring.
Mvg, Frank Jonkers