SOLDEERMAL VOOR DE RAILS PROTOTYPE

Wissel: bouw prototype (closing frog)

Januari en een deel februari 2014 staan in het teken van CAD tekeningen maken en een MDF-houten prototype soldeermal construeren.

Ik hoop het met CNC te kunnen laten doen, à la het Canadeese "Fast Tracks", maar het prototype maak ik met de hand. Zodoende leer ik waar ik op moet letten.

Het zou mooi zijn als ik een betaalbare portaalfrees zou kunnen scoren ergens, eventueel gebruikt, ik ben stiekem al een beetje aan het rondneuzen, maar ik heb een beperkt budget.
Een kant en klare oplossing komt al snel ergens tussen de 1500 en 2000 euro inclusief, freesmotorspindel, aanstuursoftware en stappenmotoren, dus nog even sparen!

Een punt van aandacht is de keuze van de rail- en glijstoelen. Door een prototype te maken kwam ik erachter dat de bullhead railshoes van PECO visueel niet werken. Ik wacht tot ik mijn zending van HEGOB binnenkrijg en dan ga ik eens uitvogelen wat het beste werkt. Misschien wordt het een combinatie van meerdere leveranciers.

Verder heb ik inmiddels 10 LENZ wissels uit het emplacement gehaald, schoongekrabt, CV1 op '3' gezet en en uitgetest. Tot op heden werken ze nog steeds goed en visueel zijn ze geschikt voor een 2e leven en inzetbaar op een andere modelbaan.

CAD tekening van de rails. Op 1/100 mm. nauwkeurig. Railkop 1,7 mm. (NEM code 125). Closing frog type. 1:5
Nauwkeurige CAD tekening van de ligging van de bielzen volgens Duits voorbeeld (naar LENZ). Op 2 plaatsen dubbele bielzen omdat het wissel in delen werd aangeleverd. 1:5
In MDF 20x50 cm frees ik de groeven voor de rails. 3,4 mm groef gelijk aan de voet van code 148.
Voor de gebogen rails heb ik een houten cirkelstraal met een radius bevestigd van 165 cm met een as die gefixeerd is in de stabiele verdeelkop. De houten mal wordt met de hand langs de frees bewogen. Na zeer nauwkeurig meten verliep het frezen op zich tamelijk eenvoudig.
De MPA wordt apart gefreesd.
Even kijken of het past. Door de soldeermal zijn nauwkeurige en herhaalbare producten te maken.
Soldeermalprototype uit MDF. Het is de bedoeling een nauwkeurige mal te maken uit een beter materiaal bijvoorbeeld aluminium.
MPA (rechts) wordt apart gebouwd naast de wissel zelf. Ik ben nog aan het puzzelen hoe ik het draaipunt eenvoudig en nauwkeurig kan maken.
Ik wacht nog even met vastsolderen totdat ik alle railschoentjes heb. Die zijn ongeveer 0,5 mm. dik en worden onder de rails geschoven boven de printplaat. De printplaat is met de PROXXON FET gezaagd, 1,5 mm. dik en 6 mm. breed.

Nieuwe reacties

29.03 | 10:44

eh sorry, je hebt gelijk, ik las het niet goed. Het is inmiddels gecorrigeerd.

29.03 | 09:18

Hoi Rolf, de dikte wordt door Jan bepaald, ik voer alleen het tekenwerk uit

18.03 | 09:22

Dag Jaap
Mooi om te zien dat er weer modelbouw vorderingen zijn te melden
Opm. balkons van 4mm lijken me wat dik waarschijnlijk moet dit 0.4mm zijn
Grt Rolf

28.02 | 16:11

Met Solid Edge 3D heb ik geen ervaring.
Mvg, Frank Jonkers